+387 61 60 38 06

Zanimljivosti

Savjeti za uspješnije i bolje učenje
Savjeti za uspješnije i bolje učenje

Ovdje navodimo nekoliko savjeta kako svoje učenje učiniti produktivnijim, djelotvornijim i dosta bržim. Naravno uzmite u obzir da postoji niz drugih relevantnih faktora koji utiču na učenje, ali mi ovdje navodimo samo neke. Također, svako dijete ima svoj individualni pristup, ali neke generalne smjernice su iste za sve učenike.

Budite svjesni da je školski sistem napravljen ne protiv učenika nego za njega. Školski sistem je tu da odgaja dijete, učini od njega čovjeka i usadi mu dodatne vrijednosti.

Prostor za učenje
Učenik treba imati svoj radni prostor, dobro osvjetljen i prozračan. Ne treba ga mijenjati, jer njegov periferni vid je naviknut na informacije iz tog prostora, tako da prilikom učenja u stalnom prostoru za učenje koncetracija je mnogo veća.

Plan učenja
Napravite sebi dnevni plan, kao i sedmični plan utrošenog vremena gdje ćete odvojiti vrijeme utrošeno za učenje, evidentirati ga i držati se plana. Plan će sadržavati i vrijeme za igru, relaksaciju, izlazak sa prijateljima itd. Kada u tom planu odvojite svaki dan npr. 2 sata za učenje, vidjećete da dosta vremena gubite na tzv. "prazan hod", vrijeme koje nije u planu, a ne koristite ga ni za šta.

Kontinuitet
Kontinuitet Kada smo u potrebi da ispravimo ocjenu u zadnjoj sedmici školske godine, učili bi cijeli dan, a nekada se ne možemo natjerati ni da otvorimo knjigu, a pogotovo zadaću da uradimo. Kontinuirani proces učenja svaki dan je ključ uspjeha. Ispočetka bude teško držati se ritma, ali poslije počnete da plešete uz njega.

Koraci pri učenju
Veoma je bitno imati sistem učenja. Morate biti svjesni da prvo čitanje neće uroditi plodom, ali sistemski pristup i ponavljanje će rezultirati da ispočetka učite dosta sporije, ali vremenom dobijate rutinu i brzinu. Ovdje navodimo neke korake pri učenju:

  • a) „Preleti" tekst –pregledaj grafikone, slike, naslove, podnaslove i naglašene dijelove
  • b) Pročitaj tekst
  • c) Pročitaj tekst sa podvlačenjem glavnog gradiva
  • d) Napravi smijernice i podsjetnike
  • e) Ponovi tekst prateći smjernice
  • f) Ponovi tekst bez gledanja smjernica
  • g) Ponovi, ponovi i ponovi!

Dogovor-benefit
Napravite dogovor sami sa sobom ili roditeljima, da ukoliko ostvarite zadni cilj ostvarite neki benefit, poklon ili jednostavno priznanje. Moja soba ih je puna. Okačite svoja priznanja na zid i motivišite se svakim od njih.

Motivacijska rečenica
Veoma je bitno imati rečenicu ili slogan koji će motivirati za rad. Sjećam se da sam kao dijete imao jednu od njih koja me "tjerala" naprijed: "Sve je ovo napisano za učenike. Ako je jedan od njih uspio to naučiti, ja ću biti drugi", govorio sam sebi dok sam se mučio nad zadacima iz matematike.

Budite svjesni da je školski sistem napravljen ne protiv učenika nego za njega. Školski sistem je tu da odgaja dijete, učini od njega čovjeka i usadi mu dodatne vrijednosti. I naravno, kada odrastete i postanete veliki ljudi, kada se sjetite svih "problema" iz školskog doba osjećat ćete se ponosni na sebe i gledati na to sa smješkom.

Komentari
Ostavi komentar